Nataschafuhr.com

Bismillah Pelanggaran hak cipta yang biasa berlaku di YouTube adalah melibatkan penggunaan lagu tanpa mendapat kebenaran pemegang hak cipta

Bismillah.
Pelanggaran hak cipta yang biasa berlaku di YouTube adalah melibatkan penggunaan lagu tanpa mendapat kebenaran pemegang hak cipta.
Pada bulan Mei 2008, Viacom membawa tuntutan saman $ 1 bilion ke atas YouTube kerana didakwa gagal melindungi hak cipta pemilik.
Kes-kes pelanggaran hak cipta yang paling biasa berlaku adalah memaparkan filem atau video muzik di YouTube di mana ia mudah untuk dimuat turun oleh orang ramai.
YouTube, telah mula bertindak dengan mengeluarkan video yang menggunakan muzik atau filem tanpa kebenaran pemilik hak cipta. Akaun yang menyiarkan video tanpa kebenaran juga telah digantung.
Selain penyingkiran video dan penggantungan akaun, tindakan mengenakan penalti juga akan dilakukan . Sekiranya syarikat muzik percaya bahawa penyiaran video tersebut adalah suatu cetak rompak, mereka boleh memfailkan saman sehingga tuntutan penalti mencecah RM600,000 bagi setiap lagu.
.

  2021-08-11     Admin

(0) Comments

Your Comment

Your Name